Kliekjesbank Nederland - hoe werkt het?


Wat kan ik aanbieden?

Uiteraard gaat het om goed voedsel, dat hygienisch en met zorg (en liefde) is bereid. Je kan bijvoorbeeld denken aan een grote pan pasta die je hebt gemaakt, maar waarvan je niet genoeg over hebt voor de volgende dag. Of wellicht heb je boerenkool gemaakt voor je gezin, maar heb je nog maar een beetje over. Dit kan prima voldoende zijn voor een alleenstaande buur die dit goed kan gebruiken.

Wat als je zelf niets aan te bieden hebt?

Het kan zijn dat er niets is dat je kan aanbieden, omdat je zelf altijd zuinig omgaat met kliekjes. Ook dan biedt de Kliekjesbank uitkomst. Er worden vaak volledige maaltijden op geplaatst, waar jij van kan genieten. Reageer onder een aanbieding van een ander, en waarschijnlijk heb je regelmatig een gratis warme maaltijd 's avonds.

Wat moet ik er zelf voor doen?

Het enige dat je moet doen is je aanmelden bij een Kliekjesbank bij jou in de buurt. Dit doe je door lid te worden van een besloten Facebookgroep 'Kliekjesbank [plaatsnaam]'. De aanbieder biedt op deze pagina een maaltijd (of kliekjes) aan. Als iemand interesse heeft, geeft deze persoon een reactie onder jouw bericht. Bij akkoord spreken jullie in een persoonlijk bericht de tijd en plaats af waar het opgehaald kan worden. De afnemer neemt zelf bakjes mee om het in over te scheppen. Simpel, scheppen, klaar.

Er is geen Kliekjesbank in mijn woonplaats.

Is er geen Kliekjesbank in jouw woonplaats maar denk je dat er wel vraag naar zou zijn? Meld je snel aan! Je hebt hier geen extra ruimte thuis voor nodig, het gaat niet om een letterlijke verzamelplaats. Het enige dat jij hoeft te doen is je aanmelden via ons aanmeldformulier. De rest gaat vanzelf. Het vergt maar een klein beetje tijd!

Bekijk hier onze introductievideo op YouTube

VEELGESTELDE VRAGEN

Waar moet ik het voedingswaar plaatsen?

Heb je kliekjes over of etenswaar in verpakking die nog goed zijn, maar waar jij geen gebruik meer van gaat maken? Zet dit dan op de besloten Facebookpagina van de Kliekjesbank in jouw regio.

Wat zet ik in de omschrijving?

Omschrijf sowieso wat het is, en (ongeveer) voor hoeveel personen. Het is handig om erbij te vermelden wat erin zit aan ingrediënten, maar dat is niet verplicht, evenals een smakelijke foto.

Wat moet ik doen als ik interesse heb?

Als je belang hebt bij een aanbieding, kan een persoonlijk bericht naar de aanbieder gestuurd worden. In dit persoonlijke bericht wordt afgesproken waar het eten afgehaald wordt en hoe laat.

Wie verzorgt de bakjes waarin het eten wordt meegenomen?

De afnemer van het etenswaar moet zelf zorgen voor een bakje of pannetje om het in mee te nemen. Je hoeft als aanbieder die bakjes niet zelf te verzorgen.

Wat als er meer belangstelling is voor een aanbieding?

In dat geval mag de aanbieder verloten. Als de afnemer niet op de afgesproken tijd komt, mag je een ander uit de loting kiezen (of weggooien als het te lang heeft gestaan).

Hoe weet ik dat het om goed voedsel gaat?

Wij vragen aan onze aanbieders of ze goed etenswaar aanbieden, dat hygiënisch en zorgvuldig is bereid (en sowieso niet over datum is). Uiteraard kunnen wij niets garanderen, maar we gaan uit van de goedheid van de mens en dat wat je weggeeft van goede kwaliteit is.